Termény szárító és -tároló üzem védelme

2020.09.22

A napokban került átadásra az eddigi legösszetettebb projektünk. Az egyik Jász-Nagykun-Szolnok megyei terményszárító és -tároló üzemegység teljes kerítésvonalának védelmét kellett megoldani oly módon, hogy a kritikus sávokban történő, főleg emberek által kiváltott mozgások kerüljenek rögzítésre. 

A megfigyelés tekintetében fontos szempont a precíz célpontérzékelés, vagyis a vakriasztások számának minimalizálása. A közel kétszáz méter hosszú kerítés szakaszok és a magasabb szintű detektálási elvárások érdekében a megbízó választása ezúttal az EcoSpy rendszerek "zászlóshajójára" esett. A napelemes tápellátással rendelkező és összecsukható acél állványzatra épített EcoSpy TriVision napelemes megfigyelő rendszerek lelkét három speciális kamera alkotja. A négy kerítés szakasz közepén felállított állomások egy-egy jobbra, illetve balra fókuszált mesterséges intelligenciával (AI) és 20X-os optikai zoomtartománnyal rendelkező PTZ IP kamerát, és egy darab fix segédkamerát tartalmaznak. Ez utóbbi szintén humán felismerő funkcióval bíró készülék hivatott a két fő kamera közti külső holttér biztosítására. 

Az üzembe helyezett négy állomás a teljes kerítés szakasz folyamatos megfigyelését képes ellátni oly módon, hogy az üzemeltető a saját mobil eszközein keresztül távolról vezérelheti, illetve kontrollálhatja a teljes megfigyelő hálózatot. Az eltérő megfigyelési igényű kerítés szakaszokat biztosító kamerák sokoldalú testre szabásához számos extra funkció ad lehetőséget. Hússzoros optikai zoomtartomány, humán célpontkövetés automatikus ráközelítéssel, riasztási képüzenet küldése, helyi felvételrögzítés, kétirányú hangátviteli rendszer, helyi hangriasztás (sziréna)stb. Mozgás érzékelés során a kamerák fehér fényű fényvetők aktiválását is lehetővé teszik, amelyek éjszaka 50 méteres körzetben képesek megvilágítani a látóteret. Az önálló 4g mobilhálózattal ellátott hordozható rendszerű megfigyelő állomások igény szerint bármikor, bárhová áttelepíthetők és a későbbiek során akár külön-külön egyéb feladatokra is bevethetők.