Régészeti feltárás biztonsági megfigyelése

2020.08.12

Örökségvédelmi szempontból máig megoldatlan problémát jelent a régészeti ásatások és a fokozottan védett régészeti lelőhelyek hatékony védelme. Az illegális műkincs tolvajok mérhetetlen károkat okozó tevékenységének visszaszorítását leginkább a határt járó mezőőrök, természetvédelmi őrök és polgárőrök időszakos ellenőrzésével próbálják helyenként megoldani.

Békésszentandrás közelében egy útfelújítási beruházás földmunkálatai során régészeti objektumok kerültek elő. Ennek kapcsán megelőző régészeti feltárás vette kezdetét melyet a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum szakemberei végeznek el. A feltárandó útszakasz több száz méter hosszan kiásott nyomvonalának egy pontról történő megfigyelése különösen nagy kihívást jelent. A különleges feladat ellátására egy olyan rendszert kellet összeállítanunk, amely éjjel-nappal képes szemmel tartani és pontosan naplózni egy ilyen viszonylag hosszú terepszakasz forgalmát. Tovább nehezítette a dolgunkat, hogy a népszerű vízparti üdülő övezet egyetlen megközelítési útvonala közvetlenül a feltárási terület mellett halad el. Ebből kifolyólag éjjel-nappal, de főként hétvégén igen komoly gyalogos és gépjármű forgalommal kell számolni.

A könnyű áttelepíthetőség érdekében a napelemes hordozható acél állványzatra ezúttal az EcoSpy jelenlegi "zászlóshajóját", a 30x-os optikai zoomos Auto Tracking funkcióval felvértezett PTZ kameráját szereltük. A professzionális készülék intelligens mozgásérzékelési algoritmusai nagy biztonsággal különböztetik meg az emberi alakot és a gépjárműveket a területen kószáló állatoktól, a mozgó növényzettől és a rengeteg vakriasztást generáló éjjeli repülő rovaroktól.

A készüléken futó mesterséges intelligencia az emberi jelenlétet már több mint száz méterről képes érzékelni. Az azonosított mozgó célpont folyamatos követését pedig automatikus ráközelítéssel kombinálva hajtja végre akár több száz méteren keresztül. A célpontot elveszítve a kamera újra felveszi az előre beállított megfigyelési alap pozícióját. Az 5Mpx(!) felbontású, 360 fokban forgatható készülék előre programozott járőr útvonalat is képes folyamatosan ellenőrizni, miközben releváns célpontokat keres. Az éjszakai üzemmód is számos extrákkal rendelkezik. A speciális IR lézer LED-ek több száz méter távolságra is megfelelő megvilágítást biztosítanak. Éjszakai IR üzemmódban mozgás érzékeléskor akár nagy teljesítményű fehér fényvetők aktiválására is lehetőség van. A 4G adatkapcsolat, a riasztási képküldés, a videó rögzítés, a helyi hangriasztás már természetesen alapszolgáltatások ebben a kategóriában.

A több mint két hónapig folyamatos üzemben lévő rendszer működéséről elmondható, hogy semmi sem kerülte el a figyelmét. Minden egyes áthaladó személy és gépkocsi mozgásáról videó felvétel került rögzítésre. Minden rögzített mozgásról azzal egy időben egy 5mpx felbontású riasztási fotó is érkezik az üzembentartó mobiltelefonjára. Ezáltal minden akcióról értesülünk, és ha szükséges a riasztási képhez tartozó felvételt azonnal letölthetjük a saját mobilkészülékünkre is.

Ezen rendszer régészeti ásatáson való alkalmazásakor a biztonsági megfigyelés mellett egyéb hasznos szolgáltatás is igénybe vehető. Egy fixen rögzített ún. Time-Laps (Idő-szűkítés) kamera segítségével az akár több hónapig tartó ásatási munkafolyamatok egy néhány perces látványos gyorsított videóba is rögzíthetők. Egy ilyen felvétel utólagos elemzése nagy segítséget nyújthat a későbbi feldolgozás és ásatási dokumentáció elkészítése során.