Önjáró LINEÁR öntözőrendszer védelme

2021.03.30

Mezőgazdászok ezidág megoldatlan problémája volt a művelési területeken kihelyezett LINEÁR öntöző rendszerek hatékony védelme. A legnagyobb problémát az üzemanyagtartályok feltörése és leszívása, illetve az alkatrészek, kábelek megrongálása és eltulajdonítása okozta. Korábban több cég is jelezte az igényét egy megfelelő védelmet nyújtó megoldás kivitelezésére. Ez év márciusában sor került az első rendszer éles bevetésére is, amelyről így néhány hónap távlatából bátran kijelenthető, hogy remekül vizsgázott...

Az 5X-ös optikai zommal rendelkező nagylátószögű vízálló IP kamera a vezérlő egységtől 5-6 méter távolságban lett felszerelve oly módon, hogy a 4 méter magasan lévő készülék alap látószögnél teljesen kontrollálni képes az emberi jelenlétet. A kamera humán felismerő algoritmusok segítségével 98% hatékonysággal szűri ki a vakriasztásokat okozó külső zavaró tényezőket. A mesterséges intelligenciával felvértezett készülék számos hasznos funkcióval fokozza a biztonságot. Ezek közé tartozik a riasztási képküldés, az automatikus célpont követés, a kétirányú hangátviteli rendszer, helyi hangriasztás, Full HD videó felvétel rögzítés, stb. A több mint 50m-es éjszakai infra megvilágítás tökéletes, részletgazdag élőképet és rögzített videó visszatekintést biztosít. Bármikor aktiválható az éjszakai riasztás során működésbe lépő fehér fényvető amely a riasztási esemény alatt képes akár 50 méteres körzetben is bevilágítani a területet. A 4G mobilinternetes adatkapcsolat pedig bármikor lehetővé teszi az okos eszközökről való online élőképes betekintést. A körbe forgatható kamera segítségével vizuálisan is kontrollálható az öntözőrendszer teljes környezete és hatékony működése.

A megfigyelő rendszer tápellátásáról megfelelően választott sziget-üzemű napelemes rendszer gondoskodik, amely márciustól októberig megszakítás nélküli üzemeltetést képes biztosítani. A szürke téli hónapokban az áramellátás időnkét instabillá válhat, ezért az akkumulátor újratöltése 3-4 hetente indokolt lehet.