Dámszarvas barcogó hely megfigyelése

2021.10.18

Az EcoSpy IP kamerák természetesen nem csak biztonsági megfigyelésre használhatók. Ennek igazolására tesszük közzé az egyik legutóbbi projektünk tapasztalatait.
Az alföldi dámszarvasok násza az ún. barcogás, általában október elején veszi kezdetét. Ekkor a felajzott dám bikák egy háborítatlan, félreeső erdős részen gyűlnek össze, ahol komoly összecsapások során mérkőznek meg háremeik kegyeiért. A vadgazdálkodók ebben az időszakban nagy hangsúlyt fektetnek ezen élőhelyek zavartalanságának biztosítására, hiszen elég egy arra tévedő természetjáró vagy gombaszedő és csakhamar szétszéled a megriasztott násznép...
A vadállatok élőhelyének zavartalan megfigyelésére a technika fejlődése révén már számos lehetőség is adott. Erre a célra az EcoSpy egyik zászlóshajóját a MAGNUM 30X -et tettük próbára. A komoly optikai tulajdonságokkal felvértezett forgatható kamera 4G mobilinternet kapcsolaton keresztül pazar minőségű valós idejű élőképet biztosít. A fejlett alakfelismerési algoritmusok jól jelzik a vadmozgásokat, és magas hatásfokkal szűrik ki a kültéri zavaró körülményeket amelyek sok kameránál gyakori fals riasztásokhoz vezetnek. Mozgás érzékeléskor a készülék azonnal fotót küld egy felhős applikációba, ekkor lehetőségünk is van arra hogy élőképen csatlakozva a kamerához online élvezzük tovább az eseményeket. A forgatható kamerával pedig teljes 360 fokos körben tekinthetjük át a helyszíneket. Amennyiben lemaradnánk valamiről, az SD kártyán lévő 2K felvételek bármikor visszanézhetők és letölthetők távoli eszközeinkre. A 200 méteres éjszakai látótávolságot is áthidaló infra lézer LED-ek egészen elképesztő minőségű felvételeket garantálnak, ráadásul egyértelműen bizonyítást nyert hogy jelenlétükkel az igen félénk és óvatos vadakat a legkisebb mértékben sem zavarják. Legyen erre bizonyíték az alábbi képgaléria :)